Translate

diumenge, 21 d’octubre del 2012

Educació i oci

Bon dia a tots/es els bloggers/eres!

Quan es parla d'educació, a tothom li ve al cap o bé una escola, o una classe plena de nens i nenes amb un professor/a al capdavant donant una matèria. Però l'educació no només la trobem en aquest àmbit que l'anomenem formal. Primer de tot, l'educació es rep des de casa a través d'uns valors i unes normes de comportament per tal de actuar de forma que siguem acceptats socialment. Però tot i així, també podem trobar educació en les activitats d'oci i lleure que realitzem en el dia a dia.

Hi ha un món on podem trobar un seguit de valors units entre sí. Aquest món és el món casteller. Segur que tots sabeu el lema de "Força, equilibri, valor i seny". Sí, és lema casteller i tots els castellers estan dotats d'aquestes qualitats, en un principi. Tots els castellers aporten, en la mesura que cadascú pot, una petita part d'aquest conjunt de valors. Gràcies a la unió de totes les qualitats de tots els castellers que formen la colla, tots lluitem per un mateix objectiu, descarregar un castell. Podem afegir-hi aquí l'afany de superació que això implica, la necessitat de fer més i millor. Tots aquests valors i característiques que són inculcats en aquesta petita i alhora gran família, forma part d'un àmbit bàsic de l'educació: el creixement com a persona.

En la imatge adjuntada, podem veure reflectit el fruit d'un gran treball realitzat durant tota la temporada de la Colla Jove Xiquets de Tarragona: el 5d9f! Amb l'ajut de cada un dels castellers de la Jove, petits i grans, noies i nois, acotxadores i crosses, pinya, folre i tronc, gràcies a tots ells vam ser capaços de realitzar EL somni. Aquests valors, per tant, estan en cada moment dins de la colla i que es van transmeten de grans a petits. Els valors que tenien les persones que van fer aquell primer intent del 5 al 1994, els van transmetre a tots els joves que hem tingut la meravellosa oportunitat de finalitzar el treball que van fer divuit anys enrere.

Per tant, podem dir que l'educació no és només saber un seguit de coneixements. L'educació comença dins de la societat que ens envolta, comença aprenent a saber estar i saber fer en una mesura que sigui socialment acceptada.

Bé doncs, us fem una proposta: perquè no us animeu a dir quins valors aporta algunes de les activitats d'oci que vosaltres practiqueu?

Us animem a que ens envieu les vostres respostes!

Salut!

Reflexionem-hi.

4 comentaris:

  1. La pràctica del futbol és una activitat d'oci i lleure que no utilitza, de moment, les noves tecnologies però si que treballa valors molt importants. El treball en equip, el respecte a tothom, la solidaritat, l'esperit de superació ... són aspectes a tenir en compte en aquesta activitat de la mateixa manera que son valors que es treballen en la educació. Oci i educació es donen la mà.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tota la raó del món, aquets valors mai s'han de perdre, doncs són bàsics i essencials tant en l'oci com en l'educació.

      Att: Reflexionem-hi

      Elimina
  2. Hola a totes i tots!
    Primer de tot felicitar-vos per la tasca feta en aquest blog. Un cop, feta aquesta petita introducció comentaré una de les activitats d'oci que realitzo i els conseqüents valors que s'hi treballen. Jo, per exemple, he format i formo part d'agrupacions musicals (grups de grallers i banda de timbals). Els valors que jo puc extreure i que "visc" són: la cooperació, el treball en equip, la lluita per un mateix objectiu, la solidaritat, l'empatia, el respecte, l'autoestima, l'afecte, l'amistat, entre molts altres...De ben segur que tots aquests valors que presento esdevenen comuns i fructífers tant els àmbits presentats com l'esport o el fet de fer castells, i de forma directa i propi del tema central, l'educació! :)

    ResponElimina
  3. I tant, tota la raó. Aquests valors han d'estar sempre presents, mai s'han de perdre.

    Att: Reflexionem-hi

    ResponElimina