Translate

dilluns, 1 d’octubre del 2012

El futur de la tecnologia educativa

Hola a tots/es,        
Avui us pengem un vídeo que hem trobat  i que ens ha semblat molt interessant pel que vam fer a classe la setmana passada i per la matèria en general. Aquest fa una visió de futur, plantant-se a l’any 2020 i mostrant les tecnologies que s’aplicaran a les aules i què és el que provocaran.


La tecnologia fa que la comunicació amb el món sigui més forta, però no que sigui més directe en el sentit del cara a cara. Tot i així, en el vídeo veiem que l’aprenentatge dels nens serà més personalitzat aplicant les noves tecnologies, ja que per exemple no s’esperarà a que el mestre/a corregeixi l’activitat, sinó que l’ordinador, la pantalla...li dirà què ha fet bé i què ha fet malament simultàniament. Això és bo per detectar les seves necessitats de forma ràpida i aplicar el què necessiti l’alumne. De totes maneres, sabem que l’ofici d'educador és essencial perquè el nen sigui ben atès.
Som conscients que totes aquestes metodologies ja s'han aplicat en certa manera en l'actualitat, però no en el mateix grau que serà d'aquí uns anys.

Per altre banda, tenim el vídeo de "The web is using us" by Michael Wesch que ens parla sobre la diferència del text i l'hipertext. El text incita a la comprensió mentre l'hipertext incita a la connexió. Són concepetes diferents que sorgeixen a través del món modern en què ens trobem.


Què us sembla a vosaltres?


Reflexionem-hi.


14 comentaris:

  1. Bon dia! Jo també sóc una estudiant d'Educació; he vist el vídeo i l'he trobat molt interessant,ja que aquest és el nostre futur professional. El món va evolucionant molt ràpid i hem de fer evolucionar també el món educatiu.
    Fins a la propera!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies pel comentari, nosaltres també pensem el mateix, hem d'evolucionar a mesura que evoluciona el món per proporcionar una educació el més actualitzada possible.
      Att. Reflexionem-hi.

      Elimina
  2. Des del meu punt de vista serà un gran abenç en el model educatiu ja que els nens i nenes participaran en el seu propi apranantatge, els motivara més, apendràn més ràpid, el seu nivell i a la seva manera, però a la vegada a les escoles s'hauran de començar a fer activitats perquè els nenes aprenguin a relacionar-se entre si sense la necessitat d'una màquina, a ser pacients perquè estaran acostumats a tenir'ho abolutament tot al segon, a observar el medi que els envolta mitjançant els seus sentits i no rere una pantalla, els haurem d'ajudar a obril-s'hi la ment, a imaginar i pensar per ells mateixos, a fels'hi veure que no tot es troba a internet.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per el comentari Alba, Reflexionem-hi està molt d'acord amb el comentari que has deixat, s'hauràn de potenciar altres activitats per tal de que els nens també sàpiguen relacionar-se.

      Att. Reflexionem-hi.

      Elimina
  3. Bon dia a tothom!

    M'ha semblat molt interessant aquesta proposta, però no sé fins quin punt ho veig favorable. Crec que avui en dia ja estem en un món on abunden les noves tecnologies i jo personalment he notat el canvi social que aquestes produeixen. Avui en dia molta gent ja està "enganxada" a les xarxes socials i quan vas caminant pel carrer veus gent sentada als bars que envés d'establir una conversa cadascú està volcat en el seu dispositiu mòbil i deixa enrere el contacte social. Jo enlloro aquell contacte social, el que no tenies cap mòbil i l'opció que tenies era obrir-te i parlar amb els altres. Crec que el plantejament educatiu que presenten aquí estaria bé si simplement fos una ssignatura on expliquéssin les noves tecnologies, però no ho veig com un camí per a l'educació. Crec que arribaria un moment que pedriem fins l'escriure. No ho trobo viable.

    Tot nen es mereix un professor que el corregeixi i li expliqui, i crec que aquest no han de ser replaçats per màquines, perquè al cap i a la fi és el que acabaria passant. Encara som a temps d'evitar-ho, no els ajudéssim a recaptar encara més diners dels que ja tenen, lluitem per una educació lliure i amb persones reals, són les úniques que tenen experiència, no "memòria" com les màquines.

    Una màquina mai podrà substituir el treball que fa una persona.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com a alternativa, hem pensat en que junt a aquesta nova forma d'ensenyar, vindràn activitats que estaràn orientades en el fet de que la canalla sàpiga relacionar-se, també pensem una mica en el que dius de que no tot és tan maco com sembla, també propsariem el fet de mostrar als nens els inconvenients que pot tenir això per a que en siguin conscients. Com en gairebé tot, hi han aspectes positius i negatius.
      Agraïm el teu comentari,
      Att. Reflexionem-hi.

      Elimina
  4. És una proposta molt interessant! Llegint els anteriors comentaris me n'adono que tinc punts de vista força semblants a les opinons anteriors.
    En primer lloc, considero que les innovacions de la tecnologia ens obren una porta cap al futur, una nova manera d'ensenyar els més petits. I és clar que aquestes eines d'aprenentatge faràn un gran servei als alumnes, però crec que també es perdran valors humans si deixem que tot l'aprenentatge que rebin, sigui donat per una màquina. Les explicacions del professor sempre seran més profitoses per l'alumne, el contacte social... opino com un company anterior: s'ha d'adaptar l'educació a les noves tecnologies, pero sense deixar de banda els antics modals, com poden ser els professors o els llibres de text(fundamentals, al meu parer..).

    És un tema molt interessant, i en general, és un blog molt ben estructurat i amb informació útil!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per el comentari Miquel! Estem d'acord amb tu, que lo bo i interessant seria el fet de combinar el màxim possible les noves tecnologies i els mestres.
      Att. Reflexionem-hi.

      Elimina
  5. és un tema segons el meu punt de vista molt interessant. Jo crec que si ho digitalitzem tot arribarà un moment que es perdrà tot tipus de material escrit que no sigui en les xarxes socials, a més aquest fet obligaris a gent sense masses recursos a haver d'invertir en l'educació dels seus fills quan fins ara no era problema si no disposaves de conexió a internet o d'un portàtil o ordinador. Així doncs per preservar el nostre patriomoni escrit sóc de l'opinió que ara i sempre hem de preservar l'ús de l'escriptura tradicional!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estem d'acord tot i que es podria trobar un punt mig entre el que ja tenim i les noves tecnologies.
      Agraïm el comentari. :)
      Att. Reflexionem-hi.

      Elimina
  6. Hola a tots i a totes,

    Primerament felicitar-vos pel blog i animar-vos a mantenir-lo viu per a que quantes més reflexions i opinions hi tinguin cabuda millor, que en els temps que corren, ens calen.

    A mi m'agraden les noves tecnologies. Sí, m'agrada treballar amb contes interactius, m'agrada poder aportar als nens i a les nenes altres maneres de llegir i escriure, m'agrada sentir l'emoció dels menuts quan pugem les escales que porten a l'aula d'audiovisuals, m'agrada poder immortalitzar moments i reviure'ls de nou, m'agrada veure com els infants prenen autonomia i gestionen alguns dels seus interessos...

    Els ordinadors, les pissarres digitals, els projectors, les càmeres de fotos, les enregistradores, etc. ens permeten treballar diversos aspectes de manera diferent. Ara per ara, per a mi, és impensable no comptar amb algun d'aquests instruments, però no podem oblidar la importància i la màgia de l'escriptura espontània amb llapis i paper, la creativitat d'una petita gran obra amb pintures, una conversa de dos, o tres o...

    En definitiva... cal aprofitar totes les eines que tenim a l'abast, noves tecnologies i tecnologies de sempre que, conviuen per poder potenciar el desenvolupament integral dels nostres infants.

    Diana

    ResponElimina
    Respostes
    1. El teu comentari reflexa justament el que en pensem al respecte. Pensem que no es tracta de una cosa o una altra, sinò saber-ho compaginar de tal forma que el que realment importa no es perdi mai, i així, anar perfeccionant la forma d'educar.
      Moltes gràcies Diana pel teu comentari!
      Att. Reflexionem-hi.

      Elimina
  7. Ens sembla que és molt important estar al dia i aplicar totes les facilitats pel que fa a l'educació, tot i així els infants han de continuar jugant amb plastilina, sorra, pintura... potser estem donant més i massa prioritat a les máquines. Cal establir uns límits per a que aquestes siguin beneficioses tant pels educadors com pels infants però sense oblidar-nos del món real!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Establir límits. Vosaltres ho heu dit, pensem això, que no tot és blanc o negre, hi han més tonalitats, per tant no considerem que sigui bo el fet de no actualitzar-nos ni el fet de actualitzar-nos tant fins el punt que el nostre paper d'educadors sigui substituït per màquines.
      Moltes gràcies pel comentari
      Att. Reflexionem-hi.

      Elimina